Artis  

(Video) “Saya alih palang dengan tangan sendiri,..” Akhirnya Awal Ashaari Tαmpil Jelαskαn Perkαrα Sebenαr

Sebelum ini, pengacara dan pelakon, Awal Ashaari didak’wa melakukan khia’nat dengan mero’sakkan palang pagar milik pengurusan Challis Damansara dengan keru’gian sebanyak RM600 di pondok pen’gawal perumahan itu di Jalan PJU 3/30 pukul 11.30 pagi pada 16 April lalu (2022).

Berikutan itu pertu’duhan dikemukakan mengikut Sek’syen 427 Ka’nun Kesek’saan yang membawa huku’man pen’jara tidak kurang setahun dan maksimum lima tahun atau den’da atau kedua-duanya jika sa’bit kesa’lahan.

Dan yang terbaru, Awal mena’fikan perkara itu dengan ulasan seperti berikut:

“Saya alih palang dengan tangan sendiri, bukan dengan keke’rasan atau lang’gar dengan kereta.”

Ujar pemilik nama penuh Ahmad Awaluddin Ashaari, 40, kejadian tersebut terce’tus selepas dia diha’lang untuk memasuki rumah yang sudah 15 tahun dimilikinya hanya disebabkan terdapat tung’gakan bayaran yuran fasiliti dengan pihak pengurusan perumahan berkenaan.

“Saya cuba minta budi bicara untuk masuk tetapi masih diha’lang. Kata mereka, perlu bayar dulu barulah dibenarkan masuk,” katanya dalam satu siaran langsung malam tadi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Awal Ashaari ® (@awalashaari)


“Daripada detik itu, saya ambil tin’dakan dengan alih sedikit palang dengan tangan sendiri dan tidak dilang’gar dengan kereta sehingga ro’sak seperti laporan berita.

“Jadi, itulah tin’dakan saya dan mungkin khi’laf sendiri kerana tidak bayar yuran pengurusan. Satu hal yang saya terkilan ialah itu memang rumah saya dan ke’sal sebab tiada to’lak ansur,” ujarnya.

“Selepas saya masuk ke rumah, barulah tahu mereka buat laporan po’lis terhadap saya.

“Tak tahu nak gelak atau menan’gis sebab agak keli’ru kerana mengapa masuk ke rumah sendiri pun perlu dilaporkan kepada pihak po’lis.

“Namun, saya di sini bukan berniat untuk meni’dakkan kejadian tersebut tetapi cuma ingin membetulkan fakta tentang dak’waan saya membuat khia’nat di tempat awam,” katanya lagi.

Awal mengakui berlaku sedikit salah faham bersama penga’wal kesela’matan bertugas namun tiada sebarang kece’deraan yang berlaku antara mereka.

Tidak mahu memanjangkan i’su, Awal juga telah melangsaikan bayaran tung’gakan yuran pengurusan perumahan tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Awal Ashaari ® (@awalashaari)


Komen netizen:

“Sian nya u, dugaan dugaan. But ure strong insyaaAllah ,semoga Allah permudahkan segala urusan.”

“Semoga dipermudahkan segala urusan abg awal & family Amin Best tgk live td tersusun je kata2.Keep it up”

“Lain kali bgtw kt dia, WhatsApp je bgtw x byr.. Pastu boleh je transfer online.. Benda simple pun nk buat compli’cated.. Tp Challis Damansara is [email protected] management and secu’rity services”

“Baru sudah tengok berita TV3 buletin utama terus datang sini nak tahu cerita sebenar …”

“Drpd td live die aku tgk muke die je, baru laa ni aku perasan buku2 tu wallpaper je rupenye”

Sumber

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar utama, Sinar Harian dan Gempak

close