Baru-baru ini hangat diperkatakan apabila pelakon dan pengacara, Awal Ashaari didak’wa melakukan perbuatan khia’nat dengan mero’sakkan palang pagar milik pengurusan perumahan.
Perkara itu turut mendapat perhatian pelakon Lufya Omar yang tinggal di perumahan yang sama mende’dahkan turut menga’lami pengalaman bu’ruk.
Memetik mStar Online, Lufya berkata cara pihak berkenaan yang keterla’luan menjaga keselama’tan sehingga menyu’karkan penduduk. Lufya juga mendak’wa seorang pekerja di pengurusan itu juga tidak boleh berto’lak ansur sehingga menimbulkan sa’lah faham.
“Saya pun pernah alami benda yang lebih kurang sama. Saya pernah dihalang masuk sebab lam’bat bayar yuran selenggara. Saya bukan sengaja lam’bat bayar, tapi ada masa’lah management itu.
“Malah, orang nak hantar blender pun, saya nak kena beritahu pengurusan… semua benda nak kena minta izin pengurusan. Mungkin dia nak menjaga kese’lamatan tapi keterlaluan pula. Buat macam kami ini semua taha’nan di pulau.
“Bagi saya, ni bukan masalah pihak pengurusan tapi pekerja wanita itu yang kurang ajar! Ramai penduduk di kawasan perumahan ini memang tak puas hati dengan dia. Bagi saya, dia memang bia’dab!
“Jiran belakang rumah saya pun marah dengan pekerja wanita itu yang masuk ke rumahnya yang sedang diubah suai tanpa izin,” katanya.
Dalam pada itu, Lufya berkata meskipun mempunyai yuran tertung’gak namun pihak pengurusan tiada hak untuk mengha’lang pemilik masuk rumah sendiri.
Lufya yang berjiran dengan Awal berkata suami kepada aktres Scha Al Yahya itu seorang yang budiman dan tidak pernah mengang’gu orang lain.
“Saya berjiran dengan Awal… rumah saya bersebelahan dengan rumah dia. Kawasan kejiranan kami memang sangat bagus. Awal seorang yang budiman dan bukan jenis nak cari fasal dengan orang lain. Netizen salah faham ingat dia lang’gar palang pagar dengan kereta.
“Tapi sebenarnya dia sekadar naikkan palang guna tangan sebab nak masuk rumah ambil barang. Memang la dia tak bayar yuran pengurusan tapi kenapa nak ha’lang dia masuk rumah sendiri?
“Sepatutnya kalau dia tak bayar, hantar la surat amaran dahulu. Lagipun, bukannya Awal menyewa di situ tapi memang rumah dia,” katanya.
Sumber:
[1] Rujukan, Rotikaya
[2] Gambar utama, Instagram Awal Ashaari dan Rotikaya