“Ustaz tengah tak sihαt..” Tulαr Sαkit Ustaz Kazim Elias Hanya G¡m¡k, Mawi Tαmpil Jelαskαn Perkαrα Sebenαr

Baru-baru ini tulαr mengenai penceramah bebas, Ustaz Kazim Elias yang meminta bantuan orang ramai yang tahu cara mengubati pe.nya.kit yang dialaminya.

Namun, terjadi persel¡s¡han faham pula apabila ada sesetengah individu yang menyangka Ustaz hanya melakukan g¡mik bagi filem yang sedang dilakonkannya sekarang.

Bagi menjelaskan perkara tersebut, Mawi iaitu pengarah filem Zim Zim Ala Kazim, tampil menjelaskan perkara sebenar.

“Ustaz Kazim tengah tak sihat. Ini bukan g¡mik. Saya tengok sendiri kulit ustaz, tiba-tiba keluar da.rah. Mana datang da.rah pun tak tahu,” kata Mawi mengenai keadaan kesihatan pendakwah dan penceramah bebas itu.

Mawi juga memberitahu yang Ustaz Kazim mengαdu sa.kit sehari sebelum pengambaran, jadi Mawi berharap Ustaz Kazim mampu bertahαn hingga tamat pengambaran yang dianggarkan berbaki 10 hari lagi.

“Sehari sebelum penggambaran saya ada berjumpa dengan ustaz. Dia tunjuk kulit, muka kaki dan tangan naik bitnik-bintik. Jadi dia cakap, dia kurang yakin nak ‘shooting’. Perkara itu macam nak bagi malu pada dia. Saya tengok pun ter.ke.jut. Tapi dia kuatkan semangat dan komitmen 100%.”

“Ustaz cakap ‘benda’ ini datang setiap kali dia nak mulakan penggambaran atau muncul di kaca TV. Seolah-olah ‘benda’ itu tahu saja setiap kali ustaz nak kerja. Dalam filem ini ustaz melakonkan watak utama. Insya-Allah ada lagi 10 hari nak habiskan penggambaran.”

Tambah Mawi, dia sangat ‘respect’ dengan Ustaz Kazim yang me.la.wan sa.kit dialami. Bukan setakat sa.kit kulit, malah satu badan.

“Dia juga berasa miαng badan, tak boleh nak tidur, rasa gelisαh. Itu yang dia cakap. Tapi serah pada Allah.”

Menurut Mawi, Ustaz akan kelihatan le.mah setiap kali datang ke lokasi pengambaran, jadi dia akan meminta ustaz berehat dalam kereta terlebih dahulu sehingga semua sedia.

“Ini adalah pertama kali dia betul betul berlakon dan bawa watak utama pula. Kiranya, cabaran untuk dia dan saya sebagai pengarah. Tapi dia tetap ‘steady’,” katanya.

Malah, Mawi berkata dia sehabis baik memastikan penampilan Ustaz Kazim di skrin dalam keadaan baik kerana jika ada babak tak sihat, Ustaz tak perlu berlakon kerana memang tak sihat. Cuma, jika ada babak sihat, Ustaz perlu gαgαhkan diri untuk tunjukkan sihat.

“Bukan senang, apatah lagi ada babak berαt dan kena menyanyi. Sebab filem ini ala muzikal. Jadi, untuk keadaan kesihatan ustaz sekarang ia berat. Sebab kena banyak bergerak dan penggambaran tengah pαnas.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet mendoakan agar Ustaz Kazim diberika kesembuhan seperti sediakala.

“Doa kan yg baik2 …mudah2 an mana2 yg kecam ustaz pindah lah sakit yg di derita nya. Semoga mereka dpt rasa apa yg ustaz rasai”

“Ustaz Tak sihat rezeki kena juga cari.semoga Allah permudahkan urusan ustaz jumpa kan ustaz penawar yg boleh pulihkan kesihatan ustaz”

Semoga perkongsian ini dijadikan iktibar dan pengajaran untuk semua.

Sumber:

[1] Rujukan, Harian Metro

[2] Gambar Utama, Berita Harian & Mstar

[3] Gambar 1, Missmynah

[4] Gambar 2, Rotikaya

close