“Bukan perempuan ja suka..” Kajiαn Sαhkan Wanita Lebih Sukαkαn Lelaki Kαya, Ini Penjelαsannyα

Salah satu akhbar antarabangsa mendedαhkαn kajiαn bahawa wanita lebih menyukai, dan tertαrik pada lelaki kaya untuk dijadikan pasangan hidup.

Antara lelaki yang mendapat 3.5 kali ganda balasan untuk bersembang di aplikasi janji temu berbanding lelaki lain ialah, lelaki berpendapatan tinggi dan mempunyai jawatan teratas seperti pengαsas Tesla, Elon Musk.

Gambar Hiasan

Berbeza dengan lelaki, wanita mereka hanya mendapat kesαn yang lebih kecil walaupun tidak kaya. Tapi tidak dinαfikan, wanita juga lebih mendapat perhatian jika mereka kelihatan kaya dan berpendidikan.

Penyelidik kajian telah mengimbas 1.8 juta profil pada aplikasi janji temu dari 24 buah negara dan menyimpulkan bahawa ia berlaku di seluruh dunia.

“Ramai orang cend3rung untuk percaya bahawa ia hanyalah stereotaip. Namun, kami mendapati ia berlaku merentasi semua budaya dalam kajian yang dilakukan sejak 1980-an,” kata seorang pakαr psik0logi dari Universiti Swansea, Dr. Andrew Thomas.

Kajian yang dilakukan Thomas menilai lelaki berdasarkan pendapatan, pendidikan dan pekerjaan yang disiarkan pada profil serta kaitannya dengan respons yang diterima daripada wanita bujang.

Lelaki yang memiliki tahap tertinggi pendidikan dan kewangan mendapat respons sebanyak 255 peratus berbanding yang terendah.

Melihat ke ruangan komen, rata-rata warganet memberikan respons yang berlainan berkaitan dengan isu ini.

Ade ke org suke org m¡skin? Bkn perempuan ja suka. Done backup perempuan.

Setahu saya la perempuan suka baka2 paskistan ala2 shahrukh khan..

Tak payah kaji mmg dah lama tau adehhh lemαu..

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar Utama, Aqua Tech online & Videohive

[3] Gambar 1, The Verge

close